Aangetekend versturen via mail is wettelijk

Elektronische documenten krijgen dezelfde juridische waarde als hun papieren tegenhangers. Zo kunnen we straks probleemloos elektronische aangetekende zendingen doen. Bedrijven hoeven ook geen papieren archieven meer aan te leggen.

De gelijkschakeling is te danken aan een wetsontwerp van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld), dat gisteren werd goedgekeurd. “Dit zal een revolutie teweegbrengen”, voorspelt hij. “Denk maar aan de 33 miljoen aangetekende zendingen die straks digitaal kunnen. Of de k√≠lometers papieren archieven die voortaan elektronisch mogen.”

Zo kan een groot bedrijf of een overheidsdienst die nu 2,5 miljoen pagina’s per jaar afdrukt circa 150.000 euro kosten uitsparen. De Croo maakt logischerwijze ook de weg vrij voor bedrijven die zogeheten ‘elektronische vertrouwensdiensten’ ontwikkelen. Zij maken bijvoorbeeld een platform waarop je kan inloggen, een aangetekende brief kan uploaden en die digitaal kan ondertekenen met je e-ID-kaart.

De brief kan dan via e-mail verzonden worden naar pakweg een meubelwinkel die je nieuwe zetel maar niet levert. Beschikt die firma niet over een e-mailadres, dan kan je nog steeds een papieren brief laten bezorgen.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Goed nieuws, we kunnen tijdelijk terug herstellingen aan nemen .

This will close in 20 seconds